wtorek, 10 grudnia 2013

Domki i choinki z piernika




               Domki z piernika czekają na wyniesienie ich do adresatów


 Pierniki wg przepisu Gumowskiej, które zaraz po upieczeniu są miękkie


                          Piernik na piwie wg Ireny Gumowskiej 

15 dag masła zalać 35 dag gorącego miodu. Ostudzić i utrzeć z 7 żółtkami. Wlać 1 szklankę ciemnego piwa. 
75 dag przesianej mąki pszennej, wymieszane z 1,5 dag sody oczyszczonej i 1,5 paczki przyprawy do piernika. 
Przygotować 35 dag różnych bakalii, posiekać, ( orzechy, morele, śliwki suszone, migdały, rodzynki, figi, skórka pomarańczowa, )
  Łyżką mąki opruszyć bakalie. 
Ubić 7 białek na sztywno i bardzo delikatnie wymieszać z masą żółtkowo -miodową.  
Połowę przełożyć do jednej dużej keksówki albo dwóch , do reszty domieszać bakalie i wyłożyć na pierwszą część ciasta. 

Piec około godziny w 190 stopniach C, do suchego patyczka.

Ostudzone ciasto polać czekoladą  i posypać uprażonymi orzechami

Ja z tej porcji ciasta robię 4 pierniki jak na obrazku ( one są w takich gotowych foremkach z grubej folii aluminiowej)




                    oblane kuwrturą i ubrane w siekane migdały



Przepis na ciasto ,,Domek z piernika"
składniki:

 ciasto:
3,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl cukru
250 g miodu
100 g masła
1 jajko 
2 łyżki kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika

Lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
3 białka
Ponadto mak ( np na ścieżkę do domku)
wiórki kokosowe
wszelkie jadalne ozdoby

sposób przyrządzania:
Ciasto;
Miód, cukier oraz masło wymieszać i zagotować. Dodać przyprawę do pierników, stale mieszając schłodzić.Przesianą mąkę połączyć z kakao, jajkiem i lekko ciepłą masą. Wyrobić gęste ciasto.
Z kartonika przygotować elementy domku.Ciasto rozwałkować na grubość około 0,3 cm i powycinać elementy domku i ozdób, np; choinkę, bałwanka, gwiazdki itp.
Piec w temp 200 stopni C około 15 min, (ja piekłam 8 min)
Upieczone elementy wyrównać , posklejać i ozdabiać.

Karmel; na rozgrzana patelnię wsypujemy około 3 łyżek cukru i rozpuszczamy na gorącej patelni, uwaga nie spalić bo będzie gorzki


Lukier;
białka ubić, dodać cukier i miksować aż powstanie biały jednolity lukier.
Lukier można łączyć z barwnikami
Lukier można kupić w tubkach






z ciasta wycinam wg szablonu elementy domków( co roku robię 13 domków- dla sąsiadów, wnuków i rodziny)




     pieką się około 8 min ( w przepisie jest napisane 15min  no i widać skutki)




  w miejsca gdzie będą okna wkładam landrynki całe lub pokruszone, w czasie pieczenia rozpuszczą się i po zastygnięciu zrobi się szybka, pod cukierka wkładam folie aluminiową

























  upieczone domki wyrównuję i sklejam karmelem albo lukrem ( ściany domków maczam na patelni w karmelu)


Dodaj napis














                             gotowe domu czekają na strojenie




 do strojenia używam ,,Lukru domowego  tradycyjnego" firmy DR. Oetker oraz polew czekoladowych i innych ozdobników

 


                                      aniołki sztuczne z gipsu








                              czapka mikołaja i gwiazdka z opłatka




                     baba jaga, Jaś i Małgosia z masy marcepanowej 




















                                      aniołek z białej czekolady




                               domki przygotowane do wysyłki




                               dwa małe domki o ścianach 4x4cm




                              trzy duże domki dla wnuków




                      ciasteczka gwiazdeczki do przybrania
















                               gwiazdki z których będą choinki













                                                       


                                                             WESOŁYCH SWIĄT




11 komentarzy:

  1. O rany! Nie wyobrażasz sobie jak bardzo chciałabym być Twoją sąsiadką.
    Te domki są takie piękne, ze aż żal by mi było je zjeść, podziwiam, naprawdę podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne te domki z piernika! Jak z bajki - dosłownie *_*

    OdpowiedzUsuń
  3. Domki wyglądają niesamowicie! Są takie śliczne :) A ile przy nich pracy... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne wypieki i jak smakowicie wyglądają! Też robię chatki z takimi witrażykami :). Małe pierniczki już polukrowane i dekorowane razem z córką leżą w pudełku, a niedługo zabieram się za niemiecki keks z domowym marcepanem i makowiec :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Napracowałaś się, piekłam i zdobiłam kiedyś pierniki i wiem jaki to ogrom pracy i zamieszanie w kuchni. Podziwiam i pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  6. you are a better woman than me, I would probably pass out after the first dozen cookies

    Hugs
    Marisa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you for the nice comment and I wish you a Merry Christmas and a Happy New Year. Regards

      Usuń
  7. Wow, te domki robią wrażenie! Widać, ile kosztowały pracy i czasu. Podziwiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. OMG co za cudeńka :) przepięknie

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkim bardzo dziękuję za miłe i serdeczne komentarze, z okazji świat życzę samych pogodnych i szczęśliwych dni oraz dobrego i spokojnego przyszłego roku. Serdecznie wszystkich pozdrawiam.
    Nowe miniaturki dopiero po nowym roku.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ Ty masz energię Ula! Jestem pod ogromnym wrażeniem. Domki świetne. Ciekawe, czy udałoby się wstawić do środka jakąś malutką lampkę led, żeby światło przechodziło przez te fantastyczne szybki.
    Pozdrawiam serdecznie i również życzę dobrych Świąt.

    OdpowiedzUsuń